Aktivnosti

Izlaganje na temu „Lingvistički pogled na feminističke intervencije u jeziku”

prof. dr. Nadira Aljović

09.04.2018 08:59
Slika
 

U okviru obilježavanja mjeseca historije žena u SAD-u i u saradnji sa Američkim kutkom u Sarajevu, Udruženje za američke studije u Bosni i Hercegovini organiziralo je nekoliko tribina.

U četvrtak, 22. 3. 2018. u 15 sati izlaganje je održala prof. dr.  Nadira Aljović na temu „Lingvistički pogled na feminističke intervencije u jeziku”.

Sažetak:

Borba za ženska prava prenijela se i na oblast upotrebe jezika. Ovo predavanje bavilo se nekim feminističkim intervencijama u bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku iz ugla moderne lingvistike, koja na jezik gleda kao prirodan fenomen kojeg izučava isključivo deskriptivno. Zahvaljujući mentalnoj gramatici koju posjeduju, govornici doživljavaju jezičke intervencije kao prirodne ili neprirodne, nekad tako rogobatne da ih ne mogu usvojiti u svakodnevnom govoru (npr. govornica(??) - govornik, predavačica(??) - predavač, i sl.). Ovo predavanje je imalo za cilj da ukaže na neke univerzalne osobine ljudskog jezika kao i na neke specifičnosti bhs jezika zbog kojih možemo očekivati ovakve reakcije govornika (proizvoljnost gramatičke kategorije roda, nemarkiranost i markiranost jezičkih elemenata u opoziciji itd.) i zbog kojih jezičke intervencije, pa i one feminističke, izgledaju suvišne i besmislene gledano iz ugla lingvistike.

Nadira Aljović je vanredni profesor engleskog jezika i lingvistike na Univerzitetu u Zenici

0 0